Trochu kultury i historie

26.04.2015 18:24

    Tuto sobotu Národní památkový ústav v rámci projektu (Ne)tušené souvislosti otevřel Heřmánkovický kostel a provedl v něm komentovanou prohlídku. Zájemci měli možnost se dozvědět spoustu zajímavostí o historii kostela, o technických finesách použitých při jeho stavbě a výzdobě. Velice zajímavá byla rovněž ukázka zlacení v technice, která se používala v době vzniku kostela.

    Samozřejmě jsme tam nemohli chybět. Budeme moci podat naším hostům zajímavé informace. Kostel není běžně otevřený. Volně přístupný je zajímavý hřbitov (je na něm nezvykle mnoho volných "parcel"). V současné době probíhá rekonstrukce kostela, nebo spíše pokus o záchranu. Všude pod klenbami jsou patrny docela děsivé trhliny. Každého nás jistě napadlo jak dlouho kostel vydrží.

    Brumovsko je vůbec zajímavou lokalitou na památky. Je zde spousta historických kostelů a samozřejmě Broumovský klášter. Jeho zrekonstruovanou část navšítvil a znovutevřel kardinál Dominik Duka. O Broumovském klášteře dnes rovněž proběhla zajímavá reportáž v pořadu Toulavá kamera.